Fixed Price Projects          Flexibele IT oplossingen

Software op maat              Web Applications

15

Ondernemen is iets dat het beste al vanaf vroeg met de paplepel ingegoten kan worden. Daarom beginnen steeds meer Belgische universiteiten met het aansporen van hun studenten om hun kwaliteiten uit hun studiecurriculum in te zetten voor het opzetten van een onderneming.


In België noemen we ze ook wel studentondernemers. Deze jonge ondernemers zitten nog op de universiteit of hoge school en hebben de eerste stap in de professionele wereld al gezet door hun eigen onderneming op te richten.

Verrassend veel van deze studentondernemers bevinden zich in de ICT sector. Om deze ontwikkeling aan te moedigen, heeft de Universiteit van Gent nu voor haar studenten een zogeheten Technopreneurship ingesteld - een programma opgesteld door informatie professor Koen de Bosschere waarbij studenten door middel van een commercieel project zich kunnen voorbereiden op de professionele wereld zonder uit de scope van hun studie te gaan.

Een van de voordelen van initiatieven als het Technopreneurship is dat studenten op deze manier minder afhankelijk worden van de huidige situatie op de arbeidsmarkt en leren hoe zij zelf kansen kunnen creëren door bijvoorbeeld een eigen onderneming te starten. De universiteit is van plan om het programma ook voor andere disciplines beschikbaar te stellen.

De Universiteit van Gent is overigens niet de enige plek waar, met name ICT studenten, de kans krijgen om ervaring op te doen voor het professionele leven en een studentondernemer kunnen worden. Een interessant initiatief is Ghentrepreneur, een samenwerkingsverband tussen verschillende hoge scholen en de stad Ghent zelf waarbij studenten workshops met als onderwerp succesvol ondernemen.

Inmiddels is de universiteit van Luik aan een soortgelijk programma begonnen. Het aantal inschrijvingen is nog summier maar het initiatief is dan pas ook net van start gegaan. Beide initiatieven richten zich op het moment vooral op ICT studenten. Dit verklaart dan ook meteen waarom het aantal student ondernemers in deze sector hoger ligt dan andere disciplines.

De startups van student ondernemers zijn tot nu toe erg succesvol. Voorbeelden zijn onder andere Endare, welke b2b apps voor de tablets ontwikkelt en Teamleader, gespecialiseerd in CRM software. Laatstgenoemde startup ontving laatst nog een investering van 1 miljoen aan de hand van Fortino.
Actions: E-mail | Permalink |